İçeriğe geç

Şarkışla Nereli

Şarkışla kökeni nereden gelir?

“Şehr-i Kışla” (kışla kasabası) kullanımı Osmanlı döneminde de bulunmakta olup, Türkiye Cumhuriyeti Belediyeler Bakanlığı’na göre ilçenin 18. yüzyıldaki adı “Şehirkışla”dır. Bu kelimenin telaffuzu zamanla Şarkışla olarak değişmiş ve kayıtlara bu şekilde geçmiştir.

Şarkışla hangi yöreye ait?

Şarkışla ilçesi, 36°-37° doğu boylamları (36° 25’D) ile 39°-40° (39° 21’K) kuzey enlemleri arasında yer almakta olup ilçe alanı 1902 km2, ilçe merkezi alanı ise 9472 hektardır. İlçe alanı ile Sivas ilinin ilçeleri arasında yüzölçümü bakımından yedinci büyük ilçe konumundadır.

Şarkışla Alevi mi?

Bu sayıma göre ilçenin toplam nüfusu 43.788’dir. Bunların 3.250’si Alevi, geri kalanı Sünni’dir. Yüzde olarak ifade edersek %89’u Sünni Hanefi, %3’ü Sünni Şafi ve %8’i Alevi’dir.

Sivas Şarkışla hangi Türk boyu?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.

Şarkışlanın neyi meşhur?

15 belediye ve 114 köyde 33.

Sivas’ın en büyük ilçesi nedir?

Sivas’ın en kalabalık ilçesi yaklaşık 388.079 nüfusuyla merkez ilçesidir. Merkez ilçe aynı zamanda 3.336.357 km²’lik alanıyla en büyük ilçedir. Diğer önemli ilçeleri Şarkışla, Yıldızeli ve Suşehri’dir.

Sivas Ortaköy Alevi mi?

Ortaköy, Emlek bölgesindeki en büyük köy olduğundan, Alevi geleneklerinin yaşandığı ve sürdürüldüğü en önemli köylerden biridir. Bu nedenle bu köy bir araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bu köy, Türkmen-Alevi kültürünün incelenmesi için önemli bir merkez olarak kabul edilmektedir.

Sivrialan köyü Alevi mi?

Sivrialan, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür. Bir Alevi Türkmen köyüdür.

Mengensofular köyü Alevi mi?

Köyün eski adı Mihmandı’dır ve halk arasında Meymandı olarak da bilinir. Köy halkı dindar Alevilerden oluşmaktadır.

Sivas’ın yüzde kaçı Alevi?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Alevi en çok nerede?

Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.

Gürün’de Alevi var mı?

Köylere bağlı mezraların da Sünni olduğu gözlemlenmiştir. (69), Reşadiye (47), Yuva (150). Mezralarda yaklaşık 20 Alevi hane bulunmaktadır.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Sivas Türkmen mi?

Sivas’ın nüfusunun çoğunluğunu değişik zamanlarda bölgeye yerleşen Türkmenler oluşturmaktadır. İlde ayrıca Kafkas göçmenleri de bulunmaktadır. Kızılırmak Havzası; Şehirde Orta Anadolu iklimi, Yeşilırmak; Karadeniz ve Fırat Havzası ise onu Doğu Anadolu iklimi ile bağlamaktadır.

Şarkışla adı nereden gelmiştir?

Şarkışla ismi kızın babası Şarbey’in isminden gelmektedir. İlçenin kuzey yamacındaki Turna Dağı ismi ise kızın babasının kendisine verdiği meraların bulunduğu ve kızın sürülerini otlattığı yer olması nedeniyle kızın isminden türemiştir.

Sivrialan köyü Alevi mi?

Sivrialan, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür. Bir Alevi Türkmen köyüdür.

Şarkışla nerenin ilçesidir?

İdari olarak Sivas’a bağlı olan Şarkışla, şehir merkezine 81 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 2250 km2’dir ve deniz seviyesinden yüksekliği 1180 metredir. Şarkışla, doğuda Sivas ve Altınyayla, batıda Gemerek, güneyde Kayseri ve kuzeyde Yozgat ve Yıldızeli ilçeleriyle komşudur.

Şarkışla da ne yenir?

Şarkışla’da ne yenir? Şarkışla’da Sivas’ın yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Arabaşı çorbası, bulamaşı, yarmaaşı, herle, içli köfte, omaç, sündürme, bulgur pilavı, dizman mantısı, dımak ve cucuk mutlaka denemeniz gereken özel lezzetlerdir.

Muhtar Abdal kimdir?

Muhtar Abdal, yerel halk tarafından Can Abdal, Abdal Baba, Kazım Can ve Nazım Can’ın kardeşi olarak bilinir. Ayrıca Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin soyundan geldiğine inanılır. Muhtar Abdal’ın mezarı Sarıtekke köylüleri tarafından Ziyaret veya Tekke olarak adlandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir