İçeriğe geç

Türkiyede rejim nedir

Türkiyede Rejim Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bu yana bir çok siyasi rejimin kontrolünü elinde tutmuştur. Rejim, ülkedeki devletin kontrolünü sağlamak ve halkın çıkarlarını korumak için kullanılan kurumsal yapılanmadır. Türkiye’de, kuruluşundan günümüze kadar bir çok rejim olmuştur.

Monarşi(1876-1923)

Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce, Türkiye’de uzun bir süre monarşi sistemi hüküm sürmüştür. Monarşi sistemi, bir tek kişi olan padişahın egemenliğinde olmuştur. Padişah, ülkedeki devleti yönetmek için çeşitli kurallara ve mevzuata sahipti.

Türkiye Cumhuriyeti(1923-1980)

Türkiye Cumhuriyeti 1923’te kurulmuştur ve Cumhuriyet rejimi olarak adlandırılmıştır. Cumhuriyet rejimi, halkın seçtiği temsilcilerden oluşan bir parlamenter sistem aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet rejimi, ülkedeki halkın çıkarlarını korumak için çeşitli mevzuatlar kabul etmiştir.

Anayasal Demokrasi(1980-2017)

1980 darbesinden sonra, Türkiye’nin rejimi anayasal demokrasiye geçmiştir. Anayasal demokrasi, halkın çıkarlarını korumak için seçilmiş temsilcilerin oluşturduğu parlamenter sistemdir. Anayasaya göre, seçilmiş temsilciler devleti temsil eder ve halkın çıkarlarını ön planda tutar.

Yönetim Başkanlığı Sistemi(2017-Günümüz)

2017’de, Türkiye’nin rejimi Yönetim Başkanlığı Sistemi olarak değiştirilmiştir. Bu sistem, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkedeki devleti yönetmek için seçilmiş bir tek kişi olan Başkan tarafından kontrol edilir. Başkan, ülkede yasama, yürütme ve yargı görevlerini üstlenir ve halkın çıkarlarını korumak için çeşitli yönetmelikler kabul eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir